Az Iskola Tábor történelmi leírása

Az első iskolatábor 1968 júliusában volt a fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban Kővári Lajos Ubul bá vezetésével, aztán hamar nyári iskola lett belőle.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség által működtetett tábor jellege és félépítése cserkesz alapokra épült, ám a részvételnek nem feltétele a cserkész előélet. Ébresztő után szemle, zászlófelvonás és cserkészinduló indítja a napot. Délelőtt a gyerekek korosztály és magyar-tudás szerinti csoportokra bontva órákra járnak, ahol magyar irodalmat, nyelvtant, történelmet és földrajzot tanulnak a tanáraiktól. A tanárok közül van, aki már több éve visszajár és szabadidejét felhasználja arra, hogy az amerikai magyar gyerekeket a magyar kultúra szépségeire tanítsa. Délután csoportokra bontva a kézműves foglalkozás, a népdaltanítás, sport és néptánctanítás közül válogathatnak a gyerekek. A két hetes tábor alatt kirándulások (Niagara vízesés), számháború és strandolás (Genessee) tarkítja a programokat. A tabor alkalmazza a cserkészeknél is használatos keretmese rendszert. Minden tábor kap egy történetet, amit a magyar irodalom klasszikusaiból vagy történelmi eseményekből merítettek. Többek között megelevenedett már János Vitéz és a Kincskereső kisködmön meséje illetve Rákóczi korába is visszaugrottak már a résztvevő gyerekek

A nyári iskola eddigi vezetői: Palotay Júlia, Tábor Bea, Papp Klári, Kerekes Judit, Szentkiralyi Endre, Pigniczky Eszti, es Nadas Krisztina. 2011-től Tóth Kata az igazgató, 2014-től pedig Walter Krisztina a táborparancsnok.

Azt szeretnénk, ha sok sok magyar gyermek kacajától visszhangoznának a fillmore-i erdős dombok. Célunk elsősorban az, hogy Észak-Amerika szórvány magyarságának fiataljait magyar anyanyelve természetes környezetében neveljük.

Szeretettel várunk mindenkit!

DSC_0623

Molnár Zsolt tervezte és karbantartja.