Az Iskolatábor történetéből

Az első iskolatábor 1967 júliusában volt a Fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban Kővári Lajos, Ubul bá vezetésével, aztán hamar nyári iskola lett belőle.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség által működtetett tábor jellege és felépítése cserkész alapokon áll, de a részvételnek nem feltétele a cserkész előélet. Ébresztő után szemle, zászlófelvonás és cserkészinduló indítja a napot. Délelőtt a gyerekek korosztály és magyar nyelvtudás szerinti csoportokra bontva órákon vesznek részt, ahol magyar irodalmat, nyelvtant, történelmet és földrajzot tanulnak a tanáraiktól. A tanárok közül van, aki már hosszú évek óta visszajár, és önkéntesként szabadidejét arra használja, hogy az amerikai magyar gyerekeket a magyar kultúra szépségeire tanítsa. Délután csoportokra bontva kézműves foglalkozás, népdaltanítás, sport és néptánctanítás közül válogathatnak a gyerekek. A kéthetes tábor alatt kirándulások, számháború és strandolás tarkítja a programot. A tábor alkalmazza a cserkészeknél használatos keretmese rendszert. Minden tábor egy történet köré épül, amit a magyar irodalom klasszikusaiból vagy történelmi eseményekből merítünk. Többek között megelevenedett már János Vitéz, Toldi Miklós és a Kincskereső kisködmön meséje. A honfoglalás, Mátyás király vagy Rákóczi korába is visszaugrottak már a résztvevő gyerekek. Híres magyar feltalálók és a Hungarikumok is szerepltek a középpontban.

A nyári iskola eddigi vezetői voltak: Papp Klári, Palotay Júlia, Mészáros Andy, Herédi Marika, Tábor Bea, Kerekes Judit, Szentkirályi Endre, Pigniczky Eszti, Nádas Krisztina, Walter Krisztina, Vaski Lisa. 2010 óta Tóth Kata az igazgató, 2019-től pedig Siket Kati a táborparancsnok.

Azt szeretnénk, ha sok-sok magyar gyermek kacajától visszhangoznának a Fillmore környéki erdős dombok. Célunk elsősorban az, hogy a szép természeti környezetben magyar kultúrára neveljük Észak-Amerika szórvány magyarságának gyermekeit.

Szeretettel várunk mindenkit!

DSC_0623

Molnár Zsolt tervezte és karbantartja.