A tanárok naplójából

Tíz tanár ül az asztal körül, hogy az iskolatáborról beszélgessen.  Közülük heten már 4-5 éve minden júliusban visszatér két hétre tanítani. Ezt azért tesszük, mert itt lehetőségünk van a magyar kultúra kincseit átadni olyan gyermekeknek, akik  Amerikában élnek, de magyarnak vallják magukat.

A tábor keretmeséje általában egy történelmi kor vagy egy-egy irodalmi mű köré épül. Az elmúlt években eljátszottuk a János vitézt, A kincskereső kisködmönt, Mátyás király mondákat, néphagyományokat, idén pedig a kuruc-kort.

A fiatal vezetők által megjelenített történelmi események élményszerűvé teszik a tanulást a gyermekek számára. A reggeli zászlófelvonásnál megjelenik “Rakóczi Ferenc” és “Bercsényi Miklós”, és a császári elnyomás elleni felkelésre bíztatják a tábor lakóit. Ezzel a sajátos pedagógiai módszerrel ritkán találkozunk év közben az iskolában.

A délelőtti tanórákon tudásszint szerinti csoportokban szókincsbővitéssel, irás-olvasással foglalkozunk. A diákok megismerkednek a Kárpát-medence földrajzával és Magyarország történelmének főbb elemeivel.

A délutáni programot éneklés, népitánc, kézművesség, sportprogramok szinesitik. Többször megyünk kirándulni a közeli  Letchworth-parkba vagy a Genesse folyóhoz. Ittlétük alatt a diákok két verset tanulnak meg, és szavalóversenyen vesznek részt. Az utolsó napon látványos műsorban mutatják be, miről tanultak a két hét alatt.

A tábori étkezés izletes és változatos, zöldség-, és gyümölcsben gazdag. Egészséges tizórait és uzsonnát is kapunk.

Öröm számunkra, hogy a gyerekek évről-évre visszatérnek, és jó látni, ahogy érettebbé válnak az évek során.

Mind a diákok, mind a tanárok és vezetők az USA, Canada, Magyarország és a tágabb Kárpát-medence területéről jönnek. Vissza-visszatérnek és örömmel töltenek együtt két hetet nyaranta. A KMCSSZ vezetői és a Kárpát-medencéből érkezett vendég vezetők együttműködése továbbra is példaszerű. Két héten át  harmónikusan együtt dolgoznak azért, hogy szinessé tegyék a tábori életet.

Évről-évre mindannyian örömmel térünk vissza a gyönyörű Sik Sándor cserkészparkba. Olyan ez számunkra, mintha hazatérnénk ide, erre a kis  magyar szigetre 7000 kilométerre az óhazától.

No comments yet.

Leave a Reply

Molnár Zsolt tervezte és karbantartja.