2017-es iskolatábor vezető és kisegítő személyzete

Vezetők:

Farkas Zsóka

A nevem Farkas Zsóka. Délvidékről, Szabadkáról származom. Ott nőttem fel a családommal, akiknek a magyar identitásomat (is) köszönhetem. Az első cserkésztáborom Kishegyesen volt 2002-ben. A cserkészet iránti elköteleződésem és lelkesedésem azóta is töretlen. A 2000-es évek második felében őrsvezetőként munkálkodtam a szabadkai (jelenleg) 52. számú Kosztolányi Dezső cserkészcsapatban, majd 2014-ben a Fórum által szervezett segédtiszt vezetőképző táborban, 2016-ban pedig a Lützensömmern-i regös segédtisztképző táborban vettem részt. Jelenleg kevésbé vagyok aktív tagja a csapatomnak, mivel Szeged városába költöztem egyetemi tanulmányaim és munkám végett. A nyári magyar iskolatáborban most vettem részt először. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség nyári tanulmányútján keresztül érkeztem. A táborban törzstagként vettem részt. Többek között tanítottam, és az elsősegélynyújtásért voltam felelős. 

Szabó Bernadette

Szabó Bernadette vagyok, Székelyföldről érkeztem a KMCSSZ egyik ösztöndíjasaként. Kiskoromban tettem fogadalmat és azóta aktívan cserkészkedem. Egyetemi tanulmányaimat Kolozsváron végeztem történelem-régészet, illetve kulturális örökségvédelem szakirányokban. Különleges szerepet tölt be az életemben a magyarságunk, történelmünk, szellemi kincsünk és minden más jellegű örökségünk megőrzése. Cserkészként, pedagógusként arra törekszem, hogy a gyerekek felfedezzék mindezeknek a fontosságát, beépítsék értékrendjükbe, és tiszta szívből éljék át.

Szénás Zalán

1995 áprilisában Szénás Zalán néven láttam világot, a partiumi Szatmárnémetiben. 22 éves vagyok, és 11 éve aktívan cserkészkedem. Büszkén mondhatom, hogy fél életemet cserkészek között töltöttem. 2006-ban tettem fogadalmat és 2009-ben lettem őrsvezető. Egy kisebb szünet után, visszatértem mint mameluk a 2013-as ŐVK-ban, ez a program visszarázott a cserkészetbe. A következő évben már kiképzőként szerepeltem a VK-ban, és sikeresen vettem az érettségi vizsgámat is. Eközben a családom is elköltözött Kisdengelegre, Nagykároly mellé. Pár hónapra rá, felkértek, hogy segítsek feléleszteni a volt csapatot. Ugyanabban az évben elvégeztem a segédtiszti képzést, majd a Szövetségi Nagytáborban rajvezető, és a VII. Cserkész Lovastábor táborparancsnoka voltam.

Számomra a tanulmányút által szerzett tapasztalatok fontosak magyarságom, illetve a hagyományok megőrzése céljából. Hazatérésemet követően az iskolatáborban szerzett tapasztalatokat különösképpen tudom alkalmazni, és gyarapítani a csapatomban és a szövetségben.

Patarica Edvin

1993 januárjában láttam napvilágot a Vajdaság szívében lévő Újvidéken. 10 éves koromban ismerkedtem meg a cserkészettel. 2007-ben megszereztem az őv képesítést, 2016-ban a segédtisztit. Két éve vezetem szülővárosomban a fiú csapatot. Utóbbi években szövetségünk munkájában is segédkezem. A 15 év során sok táborban vettem részt mint törzstag s mint besegítő.

Az, hogy a KMCSSZ tanulmányútjára kijutottam, meghatározó élmény, s tapasztalatgyűjtési lehetőség életemben. Az iskolatábort élveztem, és lehetőség adódván ismét részt szeretnék venni e táborban.

Ország Éva

Cleveland, Ohio-ból jöttem, és már 2005 óta részt veszek a Nyári Magyar Iskola Táborban, eleinte mint tanuló, később mint törzs-tag és most mint segédtanár és népdal tanító. Clevelandban 19 éve cserkészkedem, és most segédtiszt vagyok a 34. Zrínyi Ilona leánycserkész csapatnál. Német és spanyol fordítónak készülök a Kent State egyetemen, és egy Localingua nevű fordítási cégnél dolgozom.

Vaski András

A kanadai Hamiltonban születtem, és a 27. sz. Kaszap István cserkészcsapathoz tartozom. Montreálban járok egyetemre, és az ottani csapatoknak is gyakran segítek. 2009-től 2012-ig jártam Magyar Iskola Táborba, és tavaly is segítettem a tábor levezetésében.

Zombori Henriette

Brooklyn-ban születtem, s ott élek már 10 éve. 10 éves korom óta járok magyar iskolába és cserkészkedem. Ősszel fogom elkezdeni az utolsó évemet a gimnáziumban. Jelenleg a 46. számú New York-i Bánffy Kata cserkészcsapatnál kiscserkész őrsvezető vagyok. Ez az ötödik Nyári Magyar Iskolatáborom, de ez az első évem vezetőként. Nagyon élvezem az iskolatábort, legfőként a táncházat, tábortüzet, kézügyességet és a népdalozást. Szabadidőmben lacrosse-t játszom, fényképezek, és filmeket nézek. Örülök hogy van lehetőségem segíteni a táborban.

Horváth László

Horváth László vagyok, Princeton, New Jersey-ből és az 5.sz. Bornemissza Gergely cserkészcsapathoz tartozom.

Már 4 éve Magyarországon járok iskolába, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumba. Idén vagyok először a Magyar Iskola Táborban, törzstagként. Már 12 éve cserkészkedek itt Amerikában, de mivel Pannonhalmára járok, ezért ott segítek cserkészcsapatot alapítani. Fontosnak tartom a magyar nyelv tanítását a külföldi magyaroknak, hogy őrizzük a nyelvüket.

Tihanyi László

Negyedik éve tanít néptáncot az iskolatáborban. Budapestről származik, 2013-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc szakán. 2013 szeptemberétől a kaliforniai Oakland-ben él, s vezeti az Eszterlánc magyar népi együttest és a Mazsola gyermek néptánc együttest.

Tábori szakácsok:

Dezső Endre Sándor

1975 nyarán születtem Cleveland-ben. 93-ban Philadelphia-ban befejeztem a művészeti középiskolát, később 2oo9-ben szakács diplomát szereztem a Pennsylvania Institute for Culinary Arts-nál. Utána Denverbe költöztem, a Ritz Carlton Hotel szakácsaként dolgoztam. Floridában kitanultam a szusi készitését. Visszamentem Denverbe és 2 évig egy étterem tengeri ételeket felszolgáló részlegét vezettem. 2013-ban visszatértem szülővárosomba, azóta vezető szakácsként dolgozom. Jelenleg a Clevelandi Oberlin egyetem szakácsa vagyok.

Szakácshiány miatt, édesanyám felkért, hogy vezessem az 50. Nyári Magyar Iskolatábor konyháját. Az idén különös gondot fordítottunk arra, hogy a gyümölcsöt és a zöldségféléket a helyi termelőktől szerezzük be, ezáltal is biztosítva, hogy mindig a legfrissebb terméket fogyasszuk. Az ételek összeállítása során, törekedtem, hogy minél több magyar étel kerüljön étlapra. Nemcsak a gyerekek, hanem magam miatt is, hiszen én is szeretem a magyar konyhát, és viszonylag kevés lehetőségem van a magyar konyhát használni.

Papp Klára

Németországban születtem. Szüleim politikai menekültek voltak, ezért el kellett hagynunk az országot. Az 50-es évek elején jöttünk Clevelandbe. Letelepedésünket követően, szüleim keresték a helyi magyar közösségeket, és felvették velük a kapcsolatot. A helyi magyar szervezetek munkájába részt vettünk.

5 éves koromban lettem kiscserkész. A cserkészet motivált arra, hogy magyarságomat a lehető legjobban megtartsam, ápoljam, és megerősítette bennem a magyarságérzetet és örökségünk megtartásának a fontosságát. Cserkészvezető és Magyar Iskolatábor vezetőként vállaltam aktivitást. 6 alkalommal voltam a tábor parancsnoka. Azóta is többször részt vettem mint tanár, idén először a konyhán.

Véleményem szerint a tábor fontossága abban nyilvánul meg, hogy nemcsak a cserkészeket, hanem a szórványban élő magyar gyerekeket is serkentjük, hogy megtanulják a magyarság értékeit, a magyarságtudatot, és a kultúra megtartását. A gyerekek évről évre vágyódnak vissza, új barátságokat kiépíteni, illetve a régi barátságokat ápolni. Nagyon élvezik a tábort, hiszen magyar közösségben, magyar értékeket ápolva tudnak tanulni, s jól érzik magukat. A természet közelsége, felszabadulást hoz, kiváltképpen azokban a gyerekekben, akiknek kevés lehetőségük van a természet élvezésére.

Így az 50. iskolatáborból visszaemlékszem, a 25.-et én vezettem, akkor a következő gondolatok szállingóztak bennem: 25 év alatt mennyi minden történt, mennyi gyerek vett részt, és vajon hány iskolatábor lesz még? És itt vagyok az 50. Jubileumi Iskolatáborban, és ami még nagyobb örömöt okoz, a lányom vezeti ezt a tábort.

Ország Tibor

Somogy megyében születtem. Az 50-es években Budapesten voltam, és ott éltem át a forradalmat. 57-ben a forradalom leverése után hagytuk el Magyarországot. 6 hónap ügyintézés után, 57 nyarán Cleveland-be kerültünk. 1960-ban kapcsolódtam be a cserkészetbe. A 70-es években elhagytam az államot, több államban laktam, ahol repüléssel, ejtőernyős oktatással, és síoktatással foglalkoztam. A 90-es években született két lányom, miattuk tértem vissza a cserkészethez, hogy ezáltal is velük együtt támogatni tudjam a szervezetet és a magyarságot. Közel 25 éve háttérből támogatom a szervezet működését, táborok illetve rendezvények esetén segédkezem. A táborhely karbantartásán, illetve új projektek kidolgozásában segédkezem, ha a konyhán szükség van rám, rendszeresen beállok.

Az iskolatáborban sokadszorra veszek részt, legtöbbször, mint idén is, a konyhában dolgozom.

Skerlán Piroska

1949-ben születtem Villach-ban. Egyéves koromban kerültünk Amerikába. Ötéves korom óta cserkészkedem.  Mint könyvelő adóbevallásokkal dolgoztam mióta az IBM becsukta a Cleveland-i irodáit. 64-ben elvégeztem az őv tábort, a rá következő években mint kiképző vettem részt. Segédtiszti tábort 67-ben végeztem el Papp Klárival. Azóta folyamatosan segédkezünk a cserkésztáborokban, illetve a Magyar Iskolatáborban is. Idén a konyhát rendeztük mindketten.

Nagy örömömre szolgál, hogy az 50. iskolatáborban fiam a főszakács, illetve, hogy az unokám is részt vesz a táborban, ezáltal gyarapítva magyar tudását.

Soltay István

1945-ben születtem Németországban. 12 éves koromig Magyarországon éltem. 57-ben kijöttem a szüleimhez Kanadába. Tanulmányaim itt fejeztem be. 1960-ban ismerkedtem meg a torontói cserkészekkel. 1966-ban beléptem a torontói Kodály népi együttesbe, itt tanultam a népitáncot. 68-ban nősültem és Cleveland városába költöztem. 70-ben beindítottam a Cleveland-i tánccsoportot, melyben koreográfus és művészeti vezető voltam 1980-ig. Két fiam van.

Krisztina édesanyja kért fel, hogy segítsek az iskolatábor konyháján. Első alkalommal vettem részt a táborban, a gyerekek lelkesedése nagyon feltöltött, remélem még sok alkalommal vehetek részt a táborban.

Tábori Ápolónő:

Turóczi Tímea

A Cleveland-i 34 sz. Zrinyi Ilona leánycserkész csapat tagja. Okleveles nővér (nurse practitioner).

Iskolatábor weboldalának tervezője és karbantartója:

Molnár Zsolt

Cleveland-ből érkeztem. Weboldalak tervezésével és karbantartásával foglalkozom. Emellett a Bocskai Rádió technikai szerkesztője és PR igazgatója is vagyok.

No comments yet.

Leave a Reply

Molnár Zsolt tervezte és karbantartja.