2017-es Nyári iskolatábor tanári szemmel

Serdülő korosztállyal van dolgom idén…két osztállyal foglalkozom, egyesek az őrsvezetői vizsgára tanulnak, mások pedig a magyar történelmet és néprajzot tanulják. A táborban a honfoglalást elevenítik meg a gyerekeknek, így az osztályban is ősmagyar díszítő elemekből festjük az „érmeket”, vagy a tananyagból merítünk képet arról, hogy vajon miért jöttek Árpád magyarjai Etelközből a Kárpát-medencébe?

Olyan zivatar zúdult nyakunkba egy nap, hogy képtelenek voltunk rendesen tanítani, mert olyan hangos volt az esőzés! Csak úgy kopogtak az esőcseppek a tetőn! Mint a zúgó Tisza a versben, úgy ment a víz a tábori ebédlő mellett el  ….

Milyen élmény egy tanárnak bemutatni számítógépen egy végvárat olyan gyerekeknek, akik nem  igen ismerik a vár fogalmát, legfeljebb könyvben olvastak róla. Amikor a török megszállásról tanultunk, a gyulai földvár szobáit, udvarát, tömlöcét meg tudták nézni a gyerekek,.

Mi egy cseppkőbaralang? Miután ezt megbeszéltük, a tananyagban olvastunk Aggtelekről… Mi az, hogy Matyó? Mezőkövesdet megtaláltuk a térképen. Melyik népi tájegység van a mai Magyarországon, és mik vannak a szomszéd országokban? Milyen az magyar csángónak lenni, vagy Torockón lakni?

Hány magyar él Magyarországon? És a Kárpát-medencében? Ezek fontos kérdések, mert mi is része vagyunk a magyar nemzetnek, és ezért a 14,5 millió magyarhoz mi is hozzátartozunk – ahhoz a nemzethez, amelynek egyharmada az országon kívül él!

Még egy hét van hátra: lesznek felmérők, záró program, kirándulás a folyóhoz. Megyünk még Letchworth-be egy fürdőnapra és fagyira, és hátra van még sok-sok tanulás és tanítás.

Viszont jó együtt lenni ennyi gyerekkel itt a Fillmore-i cserkész parkban!

Mészáros Andy néni

No comments yet.

Leave a Reply

Molnár Zsolt tervezte és karbantartja.