Diófa Osztály, Tanári Napló

DSC_7133

Vasárnap……Hogy is kezdjek neki ezeknek gyerekeknek a két háború közti Magyarországról beszélni??? Dátumok? Személyek? Események? Talán Trianon a logikus kiinduló pont….kirakós játékot készítünk majd,  amiben az elszakított területek egy-egy darabot képeznek…érzékelteti a gyerekkel, hogy milyen az, amikor egy országot szétdarabolnak……”

Hétfő…..többek közt, kellene egy kicsit a „Nyugat” című folyóirattal foglalkozni…Babits…aztán kéne egy kicsit Horthy Miklósról is beszélni….népszokás is benne van a tananyagban, így a Gergelyjárásról is olvasunk, és egy régi éneket is megtanulunk, amit egy Kolompos együttes CD-n hallgatunk….aztán a falusi, népi életről a sok képet megbeszéljük….

Kedd…..több vers-Mécsnek, Sík Sándornak, József Attila…szebbnél szebb gondolatok…..CD-n hallgatjuk, ahogyan magyar színészek szavalják a verseinket…Új Idők receptkönyvből főzünk kirántott burgonyát…és elkezdjünk hangosan olvasni ’Ábel a rengetegben’…

Szerda…..Ki volt Teleki Pál? Elmondom, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó emberek hogyan éltek, kiknek van földje, kik teszik ki a napszámos réteget….kiosztom a kötelező verseket….elkezdünk a sportolókról beszélni… a 32-es és 36-os olimpián mennyi érmet nyertek a sportolóink….

Csütörtök…..Nyelvtan gyakorlatok…tollbamondás….Reményik Sándor versei….kihirdetem, hogy lesz másnap kis vizsga…Jaj! ismétlő játékokat játszunk, és persze a kedvenc memória játékot is a régi hirdetésekből (Odol, Maláta Kávé, Mentalol Tableták, Váncza Sütőpor, stb….)…a berlini Olimpián sport hírközlők vagyunk, „tweet-et” írunk a győztes sportolóinkról…

Péntek…a kis vizsgát nehezen megírják…Újságírók vagyunk, Horthyról írunk cikket, gyakoroljuk a verseket, a „Mama” már majdnem tökéletesen megy…megbeszéljük, hogy milyen népszerű volt a mozi…kik voltak a „sztárok”…..

Marad még jövő hétre a mindennapi életről a sok adat, divat, illemtan könyv, statisztika iskolákról 1935-ben, madártej recept a Váncza könyvből, Világ Jamboree, Pax Ting, Eucharisztikus Kongresszus, Tóth Árpád, a két világháború közti magánfényképekből készített powerpoint, művészek, zeneszerzők…Húsvét…ebből az időszakból Magyarország gazdaságtörténete…vajon lesz elég idő mindent átvenni?????

Mészáros Andy, tanítónő

DSC_7135

No comments yet.

Leave a Reply

Molnár Zsolt tervezte és karbantartja.